Att ha jouren


                                                                           girlpower.jpg         

Jag är utbildad kvinnojourskvinna, så nu kan min mobil ringa när som helst. Dygnet runt. Med en lätt omkoppling från kontoret, så kommer samtalen till mig…men givetvis är jag glad så länge det inte ringer…inte för jag är lat och vill komma undan min tur på listan, utan för jag önskar att tystnaden betyder att ingen kvinna blir utsatt för våld.

Men jag vet också att tystnaden kan ha andra förklaringar…kvinnan VÅGAR inte ringa. Eller KAN inte komma åt en telefon. Ringer en annan jour, pga en önskan att vara ANONYM. Tror att våldet ska UPPHÖRA. Det finns en mängd anledningar som kan göra att min mobil förblir tyst. Många fler än man kan ana.

Om det ringer…så ska jag lyssna, vara stöd, vara medmänniska. Om kvinnan ber om boende ska jag erbjuda det…kanske har hon också barn som givetvis är välkomna.

Det  finns många historier och öden…alla är gripande…jag är en medsyster som finns…en liten stund är jag i andra änden av telefonen…som en klippa…och med ett vänligt lugn. Det handlar om dödshot, psykisk eller fysisk misshandel, olika sexövergrepp…ja kanske allt på en gång.

Kvinnan pratar faktiskt om sitt liv, hennes integritet blottläggs och det får jag inte glömma. Hon ger mig ett förtroende. Hon behöver inte säga sitt namn om hon endast behöver ett samtal…hon får lov att vara mittpunkt, hon får lov att gråta och hon får lov att vara stenhård. Hon får helt enkelt vara som hon är…Samtalet är frivilligt. Allt e ok!!!

Att vara kvinnojourskvinna är också frivilligt…Vi finns som stöd. Vi tvingar ingen till något.  

vogel021.gif

    

6 kommentarer

  1. Comment by Å on januari 7, 2009 19:04

    Halkade in av en händelse. Och jag kan fortfarande inte sluta läsa. Du är fascinerande Ingrid. Tack för att sådana som du finns.

  2. Comment by Klara on januari 8, 2009 00:46

    Oj vilken blog

  3. Comment by lena56 on januari 8, 2009 10:45

    Hej!
    Fastnade för din blogg…Vad härligt och bra du skriver. Stämmer in så bra dels på mig själv samt andra jag känner. Nu lever jag i ett härligt stabilt förhållande och det gör att mitt självförtroende samt hela jag har växt( jag hade väl tur…)p.s jag lägger gärna till dig om jag får.d.s
    Må så gott
    Kram

  4. Comment by trassel on januari 8, 2009 11:56

    Starkt av dig att våga och orka vara en medmänniska, du behövs verkligen i dessa tider. Skräcken att höra av sig är oftast stor, då man tappat tillit till nästan allt och alla.
    Det kan hjälpa så mycket att bara lyssna på orden som oftast stakar sig fram genom luren.
    Kramar från en annan medmänniska fast på annat sätt

  5. Comment by lena56 on januari 9, 2009 09:22

    Hej igen!
    Försökte lägga till dig, men det går inte. Vet inte varför. Får försöka igen.
    Kram

  6. Comment by Lena on januari 9, 2009 10:13

    Nu blir jag arg…jag kan inte lägga till er sida trots att den kommer upp på min blogg ( det går inte att gå in )Jag vet inte vad som blir fel.
    Kram

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lämna en kommentar


Secret is proudly powered by WordPress and themed by Mukka-mu

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu